woensdag 3 mei 2017

Eén twee in de maat...


Vanmorgen kwamen we ze tegen. Echtpaar Waterhoen met een vijfling. Ze renden het water in want een vrouw en hond is toch wel bedreigend. Heel anders gaat het met echtpaar Nijlgans. Dreigend blijven ze staan kwaken om hun kinderen te beschermen. De kinderen in dit gezin groeien dan ook voorspoedig op. Vader en moeder hebben ze flink onder controle.Tijdens het interview van de koning kwam de beveiliging van de kinderen ter sprake. De koning vertelde dat het verboden is te klikken. De beveiliging mag niet aan de ouder vertellen wat de kinderen doen. “Sterker nog” zei koning Willem Alexander “Ik wil het niet eens weten.”

Moet je je voorstellen. Als kind van de koning heb je altijd iemand naast je lopen of fietsen of waar je je in het openbaar bevind die met je mee gaat.
Hij of zij kijkt om zich heen om je te beschermen tegen onverlaten. Maar je bent vrij om je eigen ding te doen. Je eigen fouten te maken. Je weet dat je ouders er niets over te horen krijgen. Als ze al iets horen dan is het van jezelf.
Als jij besluit om het met ze te bespreken. In de sfeer van controle, van beveiliging moet er ruimte zijn voor eigenheid en ontwikkeling.
Want dat is noodzakelijk om vertrouwen te krijgen en zelfvertrouwen te ontwikkelen. De wetenschap dat er mensen zijn die in je geloven en die ook weten dat als je valt je wel weer overeind komt. En die je daarin met raad en daad terzijde willen staan. Maar niet ongevraagd.

Hoe werkt controle eigenlijk? Controle zet een rem op je groei en creativiteit.
Maar de mensen die je willen controleren doen het niet vanwege jou. Achter controle zit angst. En die angst heeft niks met jou te maken als persoon.
De angst zit in hunzelf. Wanneer kun je onder controle komen?
Het kan in een kerk gebeuren. De leiding is bang dat het de verkeerde kant opgaat. En van daaruit wordt er gestuurd. Vaak niet echt merkbaar het is onderhuids voelbaar.
En vertaald in onderwerping en gehoorzaamheid. Dan kunnen ouders de neiging hebben om controle uit te oefenen op hun kinderen. Daarom vind ik het zo sterk van de koning om het los te laten.
Maar ook kinderen kunnen controle willen uitoefenen op ouders. Omdat ze ouders niet capabel achten hun leven te leven. Of omdat kinderen zo in beslag genomen worden door hun imago en dat het gedrag van ouders hun imago beschadigen.

Controle is verstikkend. Een wederkerig samenwerken heerlijk.
Want de een staat niet boven de ander. En als het al eens mis zou gaan so what?
Maak je fouten.. Je leert ervan. En je word er sterker door..


@Lineke

2 opmerkingen:

  1. Mooi je laatste zin! Maak je fouten, je leert ervan. Dan is het ook belangrijk ruimte te voelen om fouten te mogen maken. Mooie blog met aanhaling van een mooi interview met de koning.

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je mijn blog leest.
Mocht je willen reageren en je vind het lastig om het onderaan te zetten, je mag me altijd een mailtje sturen.

lief.kostbaar.mensenkind@gmail.com

Oud zeer.

Twee vliegen zaten te genieten in het zonnetje. Hun pootjes streelden de vleugels en ze waren zeer tevreden met hun leven. Miepje, de ...