vrijdag 27 oktober 2017

Wie is een goede herder?


7 Jezus zeide dan nogmaals: Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Ik ben de deur der schapen. 8 Allen, die vóór Mij gekomen zijn, zijn dieven en rovers, maar de schapen hebben naar hen niet gehoord. 9 Ik ben de deur; als iemand door Mij binnenkomt, zal hij behouden worden; en hij zal ingaan en uitgaan en weide vinden. 10 De dief komt niet dan om te stelen en te slachten en te verdelgen; Ik ben gekomen, opdat zij leven hebben en overvloed.
11 Ik ben de goede herder. De goede herder zet zijn leven in voor zijn schapen; 12 maar wie huurling is en geen herder, wie de schapen niet toebehoren, ziet de wolf aankomen, laat de schapen in de steek en vlucht – en de wolf rooft ze en jaagt ze uiteen – 13 want hij is een huurling en de schapen gaan hem niet ter harte. Johannes 7: 7-13

Aan dit gedeelte moest ik vanochtend denken, nadat ik me heb verdiept in de misbruikzaak, wat zich heeft afgespeeld in House of Heroes en waarvan journalist Karel Smouter na een gedegen onderzoek verslag deed.
Eindelijk reageert de leiding van de gemeente, nadat ze de misbruikzaak in de afgelopen jaren onder de mat hebben geveegd.
Wat ik zo verraderlijk vind in het hele verhaal en waar ik zelf mee te maken heb gehad is de geestelijke taal, waarmee je word ingepakt.
Het is als een heerlijk wollig dekentje en het voelt lekker warm en teer.
Maar eenmaal gerold in dat dekentje zit je vast en krijg je geen adem meer.
Het lijkt alsof het van de Heer is, maar het heeft er net naast gelegen.
Want Jezus is niet alleen liefde en heeft de zondaars lief, Hij stelt ook de zonde aan de kaak.
Niet voor niets heeft Hij satan openlijk tentoongesteld aan het Kruis van Golgotha.
Toen Hij de Samaritaanse vrouw ontmoette, noemde Hij de zonde bij de naam. Dat is het gedrag van de Goede Herder.
Want God is niet alleen Genadig, Hij is ook rechtvaardig. En voordat Hij Genade kan betonen, zal er eerst een oprecht berouw moeten zijn.
Want waar kunnen slachtoffers van misbruik anders naar toe, als ze moeten geloven in een God Die alleen maar Genadig is en dus niet opkomt voor hen?

Wat ik wil met deze blog is waarschuwen.
Waarschuwen voor het net wat over je heen gegooid kan worden.
Het net van mooie geestelijke praatjes wat heel lief klinkt, maar wat net naast het Evangelie van de Goede Herder ligt.

@LinekeGeen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk dat je mijn blog leest.
Mocht je willen reageren en je vind het lastig om het onderaan te zetten, je mag me altijd een mailtje sturen.

lief.kostbaar.mensenkind@gmail.com

Verdrietig

Weerspiegeling in het water. Verdrietig. Zo voel ik me en ik ben het. Je onttrekken aan een kerk doe je zo maar niet. Het is nie...