zondag 15 juli 2018

Op grote voet.


Na een hele tijd rugklachten te hebben gehad, heb ik een afspraak gemaakt bij de podotherapeut. Let wel een peut en geen loog. Want een (Podo)loog krijg je niet vergoed van je zorgverzekeraar. Daar kwam ik achter, toen ik de kosten van zooltjes van een loog gedeeld had op facebook.
Facebook is niet altijd even handig, maar in dit geval zeker wel.
En zo kwam ik dus bij een peut terecht.
Sinds mijn elfde levensjaar loop ik in schoenen van maat 40. Je snapt het als je elf jaar bent en je hebt dan al schoenmaat 40 is dat niet fijn. Zeker niet omdat ik als oudste jongensschoenen moest dragen. Na mij kwamen er drie jongens en de voeten van hun verdwenen in mijn te kleine schoenen.
Helaas voor hun, mijn voeten groeiden niet verder. Natuurlijk was het niet zo dat zij in het vervolg barrevoets door het leven moesten gaan.
Zo groot was mijn verantwoordelijkheid nu ook weer niet gelukkig.
Mijn voeten groeiden niet verder. Dacht ik. Misschien wilde ik het ook wel niet zodat ik eindelijk op meisjesschoenen over kon gaan.
Na 54 jaar blijkt tenminste tijdens het bezoek aan de peut dat ik altijd in een te kleine schoen heb gelopen.
Verbaasd schoot ik in de lach en vergeleek mezelf met een chinees meisje.
Het is aan mijn linkervoet te zien dat ik er iets van weg heb.
Mijn tenen zijn krom en naar buiten gegroeid om maar in de schoen te kunnen.
En zo ga ik vanaf nu op grote voet door het leven. Maat 41 met steunzool.
Ik moet zeggen dat het me heel goed bevalt.
Had ik de eerste dag nog wat gewenningsverschijnselen na drie dagen is dat al helemaal over.
En die maat groter, een kniesoor die er over valt.
Zo groot zijn ze niet en zo dichtbij komt kniesoor niet, dat hij over mijn voeten struikelt.
Hoe het met mijn rugpijn is weet ik nog niet goed.
Ik slik nog 4dd een pijnstiller en om te ontdekken of het echt over is moet ik die afbouwen.
Ik vertel dit omdat er volgers zijn die dezelfde klachten hebben als ik en de resultaten van mijn zooltjes afwachten.
Als ik mijn pijnstillers heb afgebouwd laat ik het weten. Tot nu toe ben ik blij met mijn zooltjes.

@Lineke
6 opmerkingen:

 1. Ik ben al jaren blij met m'n zooltjes en inderdaad een maatje groter, loopt heerlijk.
  Succes ermee en hoop dat het een goede invloed op je rug zal hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dankjewel Danielle fijn dat jij er ook zo'naar profijt van hebt. En een grotere maat voorkomt een ingegroeide nagel heb ik ontdekt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Herkenbaar hoor het zooltjes gebeuren. Ik kan sinds de kindertijd al niet zonder en vond het altijd heel frustrerend dat ze alleen in zg gezondheidsschoenen pasten. In mijn jeugd had je daarin geen leuke en dus liep ik op oude-dames-schoenen. Gelukkig is er veel veranderd en denk ik dat jouw schoenen ook vlot eruit zien. Maar het belangrijkste is dat ze passen en lekker zitten. Ik wens je nog veel plezier met de zooltjes en beterschap met je rug.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Anne,
   Héél herkenbaar verhaal hoor. Ik had/kreeg ook al steunzooltjes in mijn kindertijd. Je moest dan altijd naar de Orthopeed voor controles en het aanmeten van nieuwe. En dan die "geweldige" lompe kinderschoenen van Piedro, Renata en Bunnies (met los en uitneembaar voetbed) waar dan je eigen steunzooltjes voor in de plaats kwamen. Wat voor steunzooltjes had jij dan toen? Tegenwoordig zijn ze wel een stukje makkelijker/moderner dan vroeger, of moet je eerder zeggen de schoenen zijn meer steunzoolproof geworden?

   Verwijderen
 4. Dankjewel Anne eigenlijk moet ik bij jou rondkijken voor een paar schoenen. Maar dat is me weer een reis en wiite broodswekenverstoring

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Lineke,
  Waar heb jij de steunzooltjes dan laten aanmeten, bij Podotherapeut of bij een Orthopedisch-Instrumentenmaker? Want naar deze laatste kan je altijd heen hoor (is vaak verbonden aan de Orthopeed in het ziekenhuis) en deze steunzolen worden ook door de aanvullende zorgverzekering vergoed. M.i. zijn deze iets voordeliger dan bij de Podo (en even goed of slecht). Was dit de eerste keer dat je ze kreeg, nooit eerder in je kindertijd dan gehad? Wat een verhaal zeg, heb je geschreven. Maar toen ook die "lompe" kinderschoenen van Piedro, Renata e/o Bunnies?

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je mijn blog leest.
Mocht je willen reageren en je vind het lastig om het onderaan te zetten, je mag me altijd een mailtje sturen.

lief.kostbaar.mensenkind@gmail.com

Oud zeer.

Twee vliegen zaten te genieten in het zonnetje. Hun pootjes streelden de vleugels en ze waren zeer tevreden met hun leven. Miepje, de ...